Barnets lov § 128
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 128 pålægger kommunalbestyrelsen et skærpet ansvar for unge, der er dømt efter straffelovens § 74 a (sanktion).
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
Kommunalbestyrelsen skal udarbejde en barnets plan, jf. § 91, eller en ungeplan, jf. § 108, for unge, der er idømt en sanktion efter straffelovens § 74 a. Barnets plan eller ungeplanen skal indeholde en konkret plan for, hvordan den unge snarest muligt og senest ved afslutningen af sanktionen påbegynder en uddannelse eller kommer i beskæftigelse.
§ 128 pålægger kommunalbestyrelsen et skærpet ansvar for unge, der er dømt efter straffelovens § 74 a (sanktion). Kommunen skal udarbejde enten en barnets plan eller ungeplan for disse unge – og vigtigt: Planen skal altid indeholde en konkret strategi for, hvordan den unge hurtigst muligt, og senest når sanktionen udløber, starter på en uddannelse eller får beskæftigelse. Dette er en markant understregning af samfundets fokus på, at unge med kriminalitetserfaring hurtigt får fodfæste i samfundet igen gennem skole eller job – ikke kun kontrol og straf, men reel, dokumenteret planlagt støtte til at modgå tilbagefald til kriminalitet. Bestemmelsen skal dermed ses i sammenhæng med den kriminalpræventive indsats og det sociale ansvar, som kommunen får pålagt. I praksis kræver det tidlig intervention og dokumenterede skridt, ellers kan kommunen ifalde ansvar for forsømmelse.
Eksempler
Uddannelsesplan for dømt 17-årig
En 17-årig dømt for vold får i forbindelse med sanktionen en ungeplan, hvor kommunen sikrer, at vedkommende har ansøgt om og påbegynder en erhvervsuddannelse senest, når sanktionen slutter.
Jobvejledning for dømt ung på sikret institution
En ung idømt sanktion og anbragt på en sikret institution får, via barnets plan, en konkret strategi for praktikbesøg og jobansøgninger, så hun kan overgå direkte til ansættelse efter løsladelse.
Undgå tomgang efter straf
Kommunen opdager, at en ungs plan ikke er konkret nok om beskæftigelse. Planen revideres straks, så der etableres kontakt til jobcenter og arbejdsplads før sanktionsudløb.
- •Det er ikke valgfrit for kommunen at lave planen.
- •En vag eller overfladisk plan opfylder ikke kravet.
- •Planen gælder alle unge dømt efter § 74 a, uanset straffens længde.
Hvornår skal planen for uddannelse eller beskæftigelse senest være klar?
Senest ved afslutningen af sanktionen efter straffelovens § 74 a skal der være en konkret plan for uddannelse eller job, men det tilstræbes så hurtigt som muligt.
Hvilke planer gælder: barnets plan eller ungeplan?
Barnets plan bruges for børn, ungeplanen for unge – kommunen skal vurdere ud fra alder og forhold jf. § 91 og § 108.
Hvad sker der, hvis kommunen ikke laver en konkret plan?
Manglende plan eller utilstrækkelighed kan medføre tilsynssag og kritik, da kommunen er forpligtet til dokumenteret indsats.
Hvad hvis den unge nægter at deltage?
Kommunen har stadig pligt til at udarbejde og forsøge at effektuere planen, men kan ikke tvinge uddannelse igennem; planen skal dog være realistisk.
Er det nok at skrive, at 'den unge skal søge job'?
Nej, planen skal være konkret – f.eks. specificere brancher, aftale kontakt til arbejdsformidling eller uddannelsessteder.
- § 127
Omhandler krav om kommunal koordinator til unge med sanktion – tæt relateret, da koordinatoren understøtter planens implementering.
- § 129
Uddybning af, hvordan kommunen skal evaluere og revidere planen med fokus på uddannelse og job.
- § 91
Definerer, hvornår og hvordan en barnets plan skal udarbejdes – centralt for denne proces.
- § 108
Definerer ungeplanen, som alternativ til barnets plan, afhængig af den unges alder og situation.
Velkommen – din juridiske sparringspartner er klar.
Velkommen – din juridiske sparringspartner er klar.