Barnets lov § 208

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

Denne paragraf pålægger social- og boligministeren at offentliggøre en årlig status over anvendelsen af forsøg på det sociale område, der retter sig mod børn og unge.

Lovtekst – § 208

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Social- og boligministeren offentliggør årligt en status for anvendelsen af forsøg på det sociale område for børn og unge.

Praktisk betydning

Denne paragraf pålægger social- og boligministeren at offentliggøre en årlig status over anvendelsen af forsøg på det sociale område, der retter sig mod børn og unge. Formålet er at skabe transparens og offentlighed om, hvordan muligheden for at afprøve nye løsninger og tilgange bliver brugt i praksis. I realiteten fungerer bestemmelsen som en kontrolmekanisme over for den eksperimenterende politik på området. Der sættes her et formelt krav til, at offentligheden, politikere, forskning og fagfolk regelmæssigt får indblik i, hvilke forsøg der iværksættes, hvordan de gennemføres, og i et vist omfang hvilke erfaringer man opnår. Dette sikrer et vist fokus på læring og kvalitet, og kan fremme videndeling og politisk debat, især når der eksperimenteres med metoder, der kan overskride eksisterende rammer. Den årlige status kan også være et vigtigt redskab til at vurdere, om forsøg reelt lever op til lovens krav og ikke undergraver børns retsstilling eller rettigheder.

Eksempler

  • Årsopgørelse om forsøgsordninger

    Ministeriet samler hvert år information om igangværende og afsluttede forsøg, herunder hvilke kommuner der deltager, og offentliggør denne status på sin hjemmeside.

  • Evaluering af barnets trivsel i forsøg

    Som led i statusopgørelsen fremlægges samlet erfaring med bestemte forsøgsordninger, fx alternative anbringelsesformer, og om de har haft positiv effekt.

  • Offentlig debat om forsøg

    Interesseorganisationer og medier gør brug af ministeriets årlige status til at diskutere, hvilke forsøg der kører, og om nogle give anledning til bekymring eller bør udbredes.

Almindelige misforståelser
  • Årsstatus er ikke en fyldestgørende evaluering af hvert enkelt forsøg.
  • Ministeriets status betyder ikke godkendelse eller blåstempling af alle forsøg.
  • Det er ikke alle sociale indsatser, der omtales – kun egentlige forsøg.
Almindelige spørgsmål

Hvad indebærer den årlige status fra ministeren?

Den årlige status indeholder en oversigt over, hvilke forsøg der er gennemført eller i gang, og hvordan disse er blevet anvendt inden for det sociale område for børn og unge.

Bliver resultaterne af forsøgene også offentliggjort?

Paragraffen pålægger offentliggørelse af status for anvendelse, men ikke nødvendigvis detaljerede resultater. Ofte vil oversigten dog også indeholde hovedkonklusioner eller henvisninger til evalueringer.

Hvor kan jeg finde den årlige status?

Status offentliggøres typisk på Social- og Boligministeriets hjemmeside, hvor man kan finde information om alle godkendte og igangværende forsøg.

Er alle former for forsøg omfattet?

Status omfatter forsøg, der er godkendt og iværksat under lovens forsøgsparagraffer i forhold til børn og unge.

Relaterede paragraffer
  • § 206

    Regulerer selve adgangen til at ansøge om og godkende forsøg, og § 208 beskæftiger sig med at følge op og oplyse om anvendelsen.

  • § 207

    Begrænser, hvilke former for forsøg der kan godkendes – altså selve rammen for de forsøg, der skal rapporteres om i § 208.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Stil dine spørgsmål om forsøg og socialområdet.

Foreslåede spørgsmål
Hvor finder jeg status over sociale forsøg for børn og unge?
Hvilke typer forsøg omtales i ministeriets status?
Hvordan kan en kommune ansøge om at deltage i et forsøg?